«Ασκήσεις ύφους», Ρεϊμόν Κενό (Raymond Queneau)

Ρεϊμόν Κενό:   «Ασκήσεις ύφους»
Στο μοναδικό και απολαυστικό αυτό βιβλίο ο Γάλλος συγγραφέας, Ρεϊμόν Κενό,  θέλησε να αναδείξει  τους πολλούς τρόπους, με τους οποίους είναι δυνατόν να αφηγηθεί κανείς ένα περιστατικό της καθημερινής ζωής.
Ακόμη και το πιο ασήμαντο και αδιάφορο συμβάν μπορεί να περιγραφεί με ποικίλους τρόπους και με την κατάλληλη χρήση της γλώσσας να χρωματιστεί υφολογικά με ποικίλες αποχρώσεις. Έγραψε, λοιπόν, την ίδια σύντομη ιστορία  σε ενενήντα εννέα(!) διαφορετικές παραλλαγές.

Το νόημα της ιστορίας, τα πρόσωπα, το γεγονός παραμένουν ίδια και απαράλλακτα. Η γλώσσα όμως αξιοποιείται με ξεχωριστό κάθε φορά τρόπο και επομένως το ύφος της αφήγησης ποικίλλει, αφού γλώσσα και ύφος είναι συνυφασμένα. Φυσικά, ο τρόπος που επιλέγει κανείς να αναδομήσει ένα συμβάν ή μια ιστορία δεν αναδεικνύει μόνο διαφορετικές πτυχές της ιστορίας αλλά  και τις διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα του προσώπου  που περιγράφει, του αφηγητή, την οπτική του, τις εμπειρίες του, ακόμη και την ιδεολογία του.  Απολαύστε το σπουδαίο αυτό κείμενο σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη.

 

 

This site is protected by wp-copyrightpro.com