Άσκηση 2η Ενότητα 2η: «Γλώσσα-Γλώσσες και Πολιτισμοί του κόσμου»

 Τα ελληνικά ως δεύτερη ξένη γλώσσσα στα σχολεία της Ρωσίας

Τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα επιλογής θα διδάσκονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 στα σχολεία της Ρωσίας. Τη σχετική απόφαση και έγκριση των εκπαιδευτικών εγχειριδίων υπέγραψε η Ρωσίδα υπουργός Παιδείας, Όλγα Βασίλιεβα, στις 10 Νοεμβρίου. Της υπουργικής απόφασης είχε προηγηθεί σχετική πρόταση για τη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως γλώσσας επιλογής από την έδρα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Κουμπάν στο Κρασνοντάρ (νότια Ρωσία), στο πλαίσιο της πολιτικής της χώρας για τη διδασκαλία των γλωσσών των μειονοτήτων της περιοχής. Τελικά αποφασίστηκε η εκπαίδευση στα ελληνικά ως δεύτερη /ξένη γλώσσα να παρέχεται σε όλη την επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και συγκεκριμένα στην Ε’ και Στ’ Δημοτικού και στις τρεις τάξεις του γυμνασίου.
       «Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι, γιατί φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο, να είναι ορατή η εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας για πρώτη φορά στα ρωσικά σχολεία. Είναι ένα επίτευγμα που χρειάστηκε αρκετά χρόνια προετοιμασίας. Τα εγχειρίδια για τη διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας ως γλώσσας επιλογής, ως μιας από τις ξένες γλώσσες που θα μπορούν να επιλέγουν οι Ρώσοι μαθητές στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού και στις πρώτες του γυμνασίου είναι έτοιμα. Ετοιμάστηκαν με τη δουλειά που έγινε κυρίως στο Πανεπιστήμιο Κουμπάν», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, σε συνέντευξη Τύπου, για την παρουσίαση της νέας προσπάθειας, στην οποία καθοριστική υπήρξε η συμβολή του σταθερού προγράμματος του ΑΠΘ “Ιάσων”, για την ίδρυση και πρακτική ενίσχυση πυρήνων ελληνικών σπουδών στα πανεπιστήμια της παρευξείνιας ζώνης. «Το επίτευγμα αυτό έρχεται σαν αποτέλεσμα πολύχρονων προσπαθειών του ΑΠΘ για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας στις παρευξείνιες χώρες», σημείωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΑΣΚΗΣΗ

Αφού διαβάσετε το άρθρο, να απαντήσετε στα ερωτήματα:

α) Ποια ανάγκη υπαγορεύει τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ξένης
γλώσσας στα ρωσικά σχολεία; Πώς σχολιάζετε αυτή την πολιτική απόφαση;

β) Έκθεση: Στη χώρα μας κατοικούν πολίτες διαφόρων εθνικοτήτων. Πώς θα βλέπατε το ενδεχόμενο οι μαθητές  με  ξενική καταγωγή να διδάσκονται  στο ελληνικό σχολείο την εθνική τους γλώσσα ως δεύτερη ξένη γλώσσα  ;  Να αναπτύξετε τις απόψεις σας τεκμηριωμένα σε ένα άρθρο 200 λέξεων, με σκοπό να δημοσιευτεί σε εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας,

This site is protected by wp-copyrightpro.com